pentru candidaÅ£ii români de pretutindeni
(etnici români cu domiciliul stabil în Republica Moldova, Albania, Bulgaria, CroaÅ£ia, Grecia, Israel, Macedonia de Nord, Serbia, Ucraina, Ungaria ÅŸi din diasporă),
locaţia IAŞI, sesiunea SEPTEMBRIE 2022
Descoperă experiența de student UAIC. Fascinat de Chimie (link prezentare -YouTube)
PROGRAME DE STUDII UNIVERSITARE DE LICENŢĂ:
- Chimie, cursuri IF (învăţământ cu frecvenţă), cu durata studiilor de 3 ani, specializare acreditată conform H.G. 433/30.03.2022. OcupaÅ£iile care pot fi practicate pe piaÅ£a muncii: expert chimist (cod COR 211303), chimist (cod COR 211301), profesor în învăţământul gimnazial* (cod COR 233002).
*Cu respectarea condițiilor legale (absolvirea modulului psiho-pedagogic)
- Biochimie tehnologică, cursuri IF (învăţământ cu frecvenţă), cu durata studiilor de 3 ani, specializare acreditată conform H.G. 433/30.03.2022. OcupaÅ£iile care pot fi practicate pe piaÅ£a muncii: consilier chimist (cod COR 211302), chimist (cod COR 211301), profesor în învăţământul gimnazial* (cod COR 233002).
*Cu respectarea condițiilor legale (absolvirea modulului psiho-pedagogic)
- Chimie medicală, cursuri IF (învăţământ cu frecvenţă), cu durata studiilor de 3 ani, specializare acreditată H.G. 433/30.03.2022. OcupaÅ£iile care pot fi practicate pe piaÅ£a muncii: chimist (cod COR 211301), expert chimist (cod COR 211303), referent de specialitate chimist (cod COR 211305).
NUMÄ‚RUL DE LOCURI DISPONIBILE PENTRU SESIUNEA SEPTEMBRIE 2022
- 7 locuri la buget, cu bursă, repartizate după cum urmează:
- specializarea Chimie: 1 loc la buget, cu bursă, cursuri IF (învăţământ cu frecvenţă);
- specializarea Biochimie tehnologică: 4 locuri la buget, cu bursă, cursuri IF (învăţământ cu frecvenţă);
- specializarea Chimie medicală: 2 locuri la buget, cu bursă, cursuri IF (învăţământ cu frecvenţă).
- 20 locuri cu taxă de şcolarizare. Taxa de şcolarizare este de 3600 lei/an.
ÎNSCRIEREA CANDIDAÅ¢ILOR:
A. Depunere dosare în format fizic
În perioada 5-7 septembrie 2022, între orele 9-17, candidaÅ£ii români de pretutindeni se pot înscrie cu dosar fizic, în Amfiteatrul "Petru Bogdan" (Corpul A al Universităţii "Alexandru Ioan Cuza" din IaÅŸi, intrarea prin Sala PaÅŸilor PierduÅ£i).
B. Înscriere on-line
În perioada 5-7 septembrie 2022, între orele 9-17, candidaÅ£ii români de pretutindeni se pot înscrie on-line, accesând pagina https://eadmitere.uaic.ro
TAXA DE ÎNSCRIERE: candidaÈ›ii români de pretutindeni sunt scutiÈ›i de la plata taxelor de înscriere, de procesare a dosarului, de înmatriculare, pentru testarea competenÈ›elor lingvistice de limba română.
ACTELE NECESARE PENTRU ÎNSCRIERE: descărcaÅ£i aici
SELECÅ¢IA CANDIDAÅ¢ILOR ÅžI AFIÅžAREA REZULTATELOR: 8-9 septembrie 2022.
CONFIRMAREA LOCULUI:
CandidaÅ£ii declaraÈ›i admiÅŸi pe locurile finanÈ›ate de la buget au obligaÈ›ia de a depune, în perioada 9-14 septembrie 2022 (fără sâmbătă ÅŸi duminică), între orele 8:00-15:30, dosarul cu actele de studii în original ÅŸi de a semna Formularul de confirmare.
CandidaÅ£ii admiÅŸi pe locurile cu taxă au obligaÈ›ia să depună, în perioada 9-14 septembrie 2022 (fără sâmbătă ÅŸi duminică), între orele 8:00-15:30, dosarul cu actele de studii în original, să achite 30% din taxa de ÅŸcolarizare din semestrul I, adică 540 lei, la B.C.R. sau la B.R.D. ÅŸi să semneze Formularul de confirmare.
În caz de retragere, taxa de È™colarizare achitată la confirmarea locului cu taxă se restituie în aceleaÈ™i condiÈ›ii ca È™i pentru candidaÈ›ii români. Ca dată de referință pentru calculul sumelor reÈ›inute se va lua data semnării Formularului de confirmare a locului.
StudenÈ›ii admiÈ™i ca bursieri ai statului român, într-unul din ciclurile de studii universitare, care se retrag de la studii sau sunt exmatriculaÈ›i, se pot reînscrie cu taxă de È™colarizare în lei, în cuantumul stabilit pentru cetățenii români în conformitate cu regulamentele fiecărei instituÈ›ii de învățământ superior. ExcepÈ›ie fac cazurile medicale, aprobate în baza Cartei Universitare, precum È™i cele care au avizul Senatului instituÈ›iei de învățământ superior.
În cazul în care românii de pretutindeni îÈ™i schimbă domiciliul stabil în România pe parcursul studiilor, aceÈ™tia pot continua studiile în conformitate cu reglementările Universității „Alexandru Ioan Cuza” din IaÈ™i pentru cetățenii români cu domiciliul stabil în România, începând cu anul universitar următor.
MEDIA DE ADMITERE:
Media de admitere pentru studii universitare de licenţă este egală cu media anilor de studii liceale.
Criteriul de departajare a candidaÅ£ilor cu aceeaÅŸi medie de admitere: media de la examenul de bacalaureat ÅŸi, dacă este cazul, media generală obÅ£inută în ultima clasă de studii liceale.
CONDIÅ¢II DE ÎNSCRIERE:
Se pot înscrie la programele de studii cu predare în limba română:
- persoanele care prezintă acte de studii româneÈ™ti aferente unor programe de studii cu predare în limba română (diplome È™i certificate) sau acte de studii, situaÈ›ii È™colare atestând cel puÈ›in patru ani de studii consecutivi urmaÈ›i în limba română, precum È™i certificate sau atestate de competență lingvistică nivel minim B2, eliberate de Institutul Limbii Române;
- persoanele care prezintă certificate sau atestate de competență lingvistică nivel minim B1, eliberate de instituÈ›ii de învățământ superior acreditate din Å£ară care organizează anul pregătitor de limba română pentru cetățenii străini sau obÈ›inute în străinătate, prin lectoratele de limba română ale Institutului Limbii Române sau prin Institutul Cultural Român.
- optează pentru frecventarea anului pregătitor de limba română, în conformitate cu prevederile legale în vigoare.
- PRECIZÄ‚RI IMPORTANTE pentru candidaÅ£ii români de pretutindeni (etnici români din R. Moldova, Albania, Bulgaria, CroaÅ£ia, Grecia, Israel, Macedonia, Serbia, Ucraina, Ungaria), descărcaÅ£i aici, fiÅŸier docx
- PRECIZÄ‚RI IMPORTANTE pentru candidaÅ£ii români de pretutindeni, etnici români din Ucraina, descărcaÅ£i aici, fiÅŸier docx
FII SI TU CHIMIST!!!